GDPR

Informace pro klienta při přijetí osobních údajů advokátem

Správce osobních údajů 

Správcem osobních údajů je Mgr. Jana Šuranová Traplová, advokátka,

č. ČAK 14033, IČ: 73611468, Přístavní 531/24, 170 00, Praha 7

Právní základ pro zpracování

  • Smlouva
    o poskytování právních služeb
  • Poskytování
    osobních údajů je povinností subjektu údajů – klienta (dále jen „klient„), která vyplývá
    z výše zmíněné smlouvy

Účel zpracování

Poskytování právních služeb podle smlouvy uzavřené s klientem

Příjemci osobních údajů

  • Orgány veřejné moci (např. soudy, správní orgány)
  • Poskytovatelé údržby informačního systému
  • Další příjemci dle potřeb a pokynů klienta

Doba zpracování osobních údajů

Osobní údaje budou zpracovávány po dobu platnosti výše zmíněné smlouvy a po
jejím skončení s nimi bude naloženo dle platné právní úpravy, zejm. zákona
č. 85/1996 Sb. (zákon o advokacii), zákona č. 499/2004 Sb. (zákon o
archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů) a Nařízení
Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně
fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném
pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (Nařízení GDPR).

Práva klienta

  • Právo
    na přístup
     k osobním
    údajům znamená, že klient má právo od správce – advokáta získat informace
    o tom, zda zpracovává jeho osobní údaje, a pokud ano, o jaké údaje
    se jedná a jakým způsobem jsou zpracovávány. Klient má také právo,
    aby
     správce-advokát bez zbytečného odkladu opravil
    na jeho žádost nepřesné osobní údaje
    , které se ho týkají. Neúplné
    osobní údaje má klient právo kdykoli doplnit
    .
  • Právo
    na výmaz
     osobních
    údajů představuje jinými slovy vyjádřenou povinnost správce – advokáta
    zlikvidovat osobní údaje, které o klientovi zpracovává, pokud jsou splněny
    určité podmínky a klient o to požádá.
  • Klient
    má právo, aby správce – advokát v určitých
    případech omezil zpracování jeho osobních údajů. Proti
    zpracování, které je založeno na oprávněných zájmech správce – advokáta,
    třetí strany nebo je nezbytné pro splnění úkolu prováděného ve veřejném zájmu
    nebo při výkonu veřejné moci, má klient právo kdykoli vznést
    námitku
    .
  • Právo
    na přenositelnost
     údajů dává klientovi možnost získat osobní
    údaje, které správci poskytl, v běžném a strojově čitelném formátu.
    Tyto údaje může následně předat jinému správci, nebo pokud je to technicky
    možné, žádat, aby si je správci předali mezi sebou.
  • Právo kdykoli odvolat
    souhlas se zpracováním osobních údajů se neuplatní, jelikož osobní údaje
    klienta jsou zpracovávány z důvodu plnění smlouvy uzavřené s klientem, nikoli na
    základě souhlasu se zpracováním.
  • V případě, že bude
    klient jakkoli nespokojen se zpracováním svých osobních údajů prováděné
    správcem – advokátem, může podat stížnost přímo jemu, nebo se obrátit
    na Úřad pro ochranu osobních údajů.

Více informací o právech klienta je k dispozici na internetových stránkách
Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Vzor žádosti subjektů údajů je k dispozici na internetových
stránkách České advokátní komory.