Řádné užívání ochranné známky

13. 3. 2024 | JUDr. Vladislava Růžičková

Registrace ochranné známky není definitivní ani nekonečná; klíčem je její aktivní užívání. Zjistěte, proč je nezbytné vaši značku na trhu aktivně používat pro udržení právní ochrany a jaké důkazy jsou potřebné k prokázání tohoto užívání.

Řádné užívání ochranné známky

Mnozí se domnívají, že po registraci ochranné známky mají práva k ochranné známce zcela jistá a se svou ochrannou známkou si nemusí až do její obnovy dělat žádné starosti. V tomto článku si vysvětlíme, proč takový přístup nelze doporučit, co je to řádné užívání známky a proč je klíčové tento pojem při udržování svých práv znát a mít na paměti.  

Vzhledem k tomu, že zapsaná ochranná známka poskytuje vlastníkům silné postavení na trhu, kdy žádný další subjekt nemůže nabízet ve stejném segmentu trhu výrobky nebo služby pod stejným nebo zaměnitelně podobným označením, je pochopitelné, že právní předpisy ukládají vlastníkům i povinnosti. Jednou z nejvýznamnějších povinností je tzv. řádné užívání ochranné známky. Tato povinnost je upravena zákonem z toho důvodu, aby nedocházelo k blokování užívání registrovaných a zároveň neužívaných označení jiným subjektům. 

Neužívání zapsaného označení – ochranné známky může mít za následek ztrátu práv, pokud jiný subjekt podá návrh na zrušení ochranné známky pro neužívání. V případě neužívání ochranné známky se také vlastník ochranné známky nemůže účinně bránit porušování svých práv z ochranné známky.  

Co si lze představit pod pojmem řádné užívání ochranné známky?

Řádným užíváním ochranné známky je její veřejně užívání, kdy plní svoji rozlišovací funkci a  slouží k rozlišení původu výrobků a/nebo služeb, pro něž je zapsána. Jedná se o činnosti, kdy se vlastník snaží o vytvoření nebo udržení podílů na trhu pro relevantní výrobky a služby, nespadá však pod něj užívání interní (tj. např. pouze  v rámci obchodní společnosti vlastníka ochranné známky).

Možná byste byli překvapeni, kolik obchodních společností, a to i úspěšných a působících nejen na trhu v České republice, ale i v zahraničí, má problém doložit dostatečné množství dokladů, kterými lze řádné užívání známky prokázat. Známý je případ, kdy společnost McDonald’s nepředložila postačující množství dokladů o užívání své ochranné známky Big Mac a v prvním stupni řízení tak úřad tuto ochrannou známku skutečně zrušil. I když se nakonec společnosti podařilo svá práva uhájit, škody byly patrné a trh vzniklé situace bez zaváhaní využil. V kontextu výše uvedeného případu je pak vhodné si uvědomit, že úřad posuzuje pouze doklady, které jsou mu předloženy formálně správným způsobem a nemůže brát do úvahy žádné další informace, i kdyby byly dostupné zákazníkům nebo konkurenci na trhu. 

Není ale třeba hned zoufat, pokud máte za sebou období, kdy vaše výrobky nebo služby nešly na odbyt, nebo se příprava na představení vašich nových produktů neplánovaně o pár měsíců protáhla. Při posuzování, zda je známka řádně užívána, se totiž zohledňují specifika trhu, přičemž ne v každém případě je nezbytné, aby bylo užívání kvantitativně významné. Ochranná známka také nemusí být užívaná po celou dobu.

Rozhodné je, zda užívání bylo činěno za účelem udržení nebo vytvoření podílu na trhu pro výrobky a služby chráněné danou ochrannou známkou. Podle ustálené judikatury rovněž platí, že ochranná známka nemusí být komerčně úspěšná na to, aby byla vnímána jako užívaná. 

I když během prvních pěti let od zápisu nelze dokládaní řádného užívaní od vlastníka ochranné známky požadovat, rozhodně bychom doporučovali během této doby sběr materiálů prokazujících užívání známky nezanedbávat. Je to z důvodu, že vaše konkurence může podat návrh na zrušení hned první den po uplynutí zmíněných pěti let. 

Jaký typ dokladů může pro účely prokazování užívání posloužit? 

Vhodnými jsou zejména katalogy produktů a služeb, prospekty, reklamní kampaně, faktury, nabídky zboží nebo služeb, internetové prezentace, příspěvky na sociálních sítích, údaje o nákladech vynaložených k propagaci známky atp. 

Ochranná známka musí být užívána samotným vlastníkem, popřípadě třetí stranou, která je oprávněna známku užívat (např. držitel licence). 
Důležité je, aby doklady byly datovány, musí z nich být totiž zřejmé, že ochranná známka byla užívána v relevantním období. 
Vzhledem k tomu, že ochranné známky jsou platné pouze na území, kde byly zapsány, prokazuje se užívaní ochranné známky pro relevantní území. U českých národních ochranných známek bude relevantním územím Česká republika. U ochranných známek Evropské unie pak postačí prokázat užívání pouze pro některé členské státy, nepožaduje se užívání v celé EU.

Právní předpisy pamatují i na případy, kdy během několika let dojde k menším úpravám zapsané ochranné známky. Pokud je ochranná známka užívána v podobě odlišující se od zapsané podoby, jedná se o řádné užívání za předpokladu, že se liší pouze prvky neměnící její rozlišovací způsobilost. 
Při archivaci relevantních dokladů se může jednat o poměrně komplexní proces a pokud se zanedbá, ochranná známka se stane snadno napadnutelnou. Je proto vhodné být si vědom, kdy u vaší ochranné známky nastane uplynutí pěti let od její registrace.

Při podání námitek proti pozdějším přihláškám ochranných známek, nebo při jakémkoli aktivním domáhaní se svých práv vám hrozí, že protistrana bude požadovat doložení řádného užívání ochranných známek, na nichž jsou námitky založeny (pokud již proběhla lhůta pěti let od jejich registrace).  Protistrana má rovněž možnost bránit se výše uvedeným způsobem návrhům na zrušení vaší ochranné známky. 

V okamžiku, kdy je návrh na prokázání užívání nebo na zrušení ochranné známky podán, nezůstává vlastníkům starších práv mnohokrát dostatek času na zpětný sběr dokladů, jejich třídění a na jejich přípravu a popis v podobě, v jaké je úřady požadují. Je proto na místě se nad archivací důkazů o užívání ochranných známek zamýšlet průběžně, neboť tento proces ces může být pod časovým tlakem pochopitelně i finančně náročný, a ne každý vlastník je připraven a schopen do něj investovat. 

Existuje řada možnosti, jak efektivním způsobem předcházet situacím, kdy hrozí, že svá práva k ochranným známkám ztratíte. Naše kancelář je připravena s vámi řešit, jakým způsobem je vhodné postupovat právě ve vašem případě, rádi vám pomůžeme i s nastavením vašich interních procesů vedení evidence dokladů řádného užívání vašich ochranných známek.

Za tým THK Legal s.r.o.

JUDr. Vladislava Růžičková
advokátka
Autorka působí v advokátní a patentové kanceláři jako vedoucí advokát se specializací na ochranu duševního vlastnictví a řešení sporů